AWBO serisi tam otomatik gofret pisirme fırınları, düz/sekilli gofret üretimi için kullanılan ve özel olarak zor çalışma sartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Modüler olarak tasarlanmıs yapısı sayesinde 112 adet pisirme kalıbını calıstıracak kadarbüyütülebilir ve yüksek kapasiteli endüstriyel üretimlere olanak verebilmektedir.
Kalıp ölcüsü: 350 X 500 mm
Kalıp sayısı: 60
Kapasite : 25-27 yaprak/dakika.
Fırın bilgileri:
Fırın kalıp ölcüsü: 350 x 500 mm
60 kalıplı fırın kapasitesi: 25-27 yaprak/dk
Kalıp desen ölcüleri: 4 X 0,8 açılı 45° üst kalıp
4 X 0,8 düz alt kalıp
Yaprak kalınlıgı: 3 mm (izin verilen tolerans aralıgı +/- 0.3 mm)
Yaprak agırlıgı:62 gr (ürün recetesine göre degiskenlik gösterir,izin verilen tolerans aralıgı+/- 3 gr)
Boncuk ıskartası oranı: maks %5 (kuru madde üzerinden)
Pisirme Kalıpları :
Yüksek gerilime dayanıklı özel alaşımlı dökümden imal edilmektedirler. Alaşım bileşenlerinin dogru secimi ve döküm yöntemi sayesinde boyutsal stabilite, yogun ve homojen yüzey,ısı stabilitesi, iyi ısı tutma özellikleri ve bunlara baglı olarak mükemmel ısı iletkenliği saglanır.
CNC kontrollü taslama tezgahları kullanılarak kalıpların ihtiyac duyulan hassasyüzey formları islenmektedir.
Pisirme yüzeyleri hem koruma amaclı olarak hem de gıda endüstrisinin hijyen standartlarına uygun olarak krom ile kaplanmaktadır. Krom kaplı yüzey imalat esnasında olusabilecek yapısma ve kirlenmenin de azaltılmasına, buna parallel olarak kalıp ömrünün ve yüzey temizleme periyotlarının uzamasına, pismis yapragın sorunsuzca kalıptan ayrılarak üretime girmesine kolaylık da saglamaktadır.
Tasıyıcı Maşalar :
Pişirme kalıpları son derece sağlam ve güclüdöküm maşalartarafından tasınırlar. Bu yapı gofret yapragının kalınlığının +/- 0,3 mm lik bir hassasiyetle, tüm yüzeyi boyunca sabit tutulmasını sağlar. Kalıplar icin gerekli ayarlar da bu masalar üzerindeki özel civatalar ile saglanır.
Her masa takımı dört adet tasıyıcı teker ile donatılmıstır. Bu tekerlerin icinde ısıya dayanıklı ve yaglanabilir özel rulmanlar kullanılmaktadır.
Maşa Kilitleme Sistemi:
Maşalar mekanik temas ile dönerek hareket eden, metal-metal temasına baglı olusabilecek asınmalara karsı yüksek dayanım gösteren ve özel bir alasımdan imal edilen cekic seklindeki kilitleme mekanizması ile kilitlenirler. Fırın icinde hareket ederken ilgili komponente temas ederek kilitlenen masalar, gene fırının altında bulunan acma-mekanizmasına geldiklerinde tersi yönde hareket ederk acılırlar ve gofret yapragının kalıptan ayrılmasına yardımcı olurlar.
Son derece saglam ve büyük ölcüde bakım gerektirmeyen bu acma-kapama mekanizmaları, fırında güvenli calısma kosullarından en önemlilerinden biridir.
Isıtma Sistemi:
Yüksek yanma verimliligi saglayan gaz sistemi ve özel brülör yapısı ile tüm pisirme kalıplarının esit oranda ısıtılması ve homojen bir pisirme saglanmaktadır.
Brülörlerin dogru konumlandırılması sayesinde yüksek oranda gaz tasarrufu saglanır, brülörler hem dogalgaz hem de LPG’ye uyumlu olacak sekilde tasarlanmıslardır.
Isıtma sistemi, fırın ici sıcaklıgını istenilen pişirme sıcaklığında tutmaya yarayan frekans kontrollü bir hava fanı tarafından kontrol edilmektedir. Brülörlerin elektronik olarak yanmalarının kontrol edilmesi güvenli calısmayı saglar.
İzole Yanma Odası:
Fırınların merkezinde konumlandırılmıs olan brülörler, ısıyı icerde tutmaya yarayacak sekilde bölmeler ile fırın dıs duvarlarından izole edilmislerdir. Yanmaz malzemeden imal edilen bu bölmeler, hem tasıyıcı masalardaki tekerlere giden ısıyı kesmek, hem de bu bölmeler sayesinde merkezde tutulan yogun ısıyı daha verimli kullanarak gaz sarfiyatının düsürülmesine yardımcı olmaktadırlar.
Sıcaklık Kontrol Ekipmanı (Pirometre):
Pisirme kalıplarının yüzeylerinin kızılötesi yardımı ile temazsız ölcülmesine ve gaz sistemi ile haberleserek fırın icindeki sıcaklıgın sabit tutulabilmesi icin alev boyu yüksekliginin ayarlanması icin kullanılır.
Hamur Akıtma İstasyonu:
Elektronik olarak kontrol edilen, dogru miktarda hamuru dogru noktalar arasında kalıp yüzeyine akıtmaya yarayan özel bir pompa kullanılmaktadır. Kalıplar arası dur-kalk noktalarında hamur israfını önlemek icin geri emis sistemi diye adlandırılan özel bir sistem pompayla senkron calısmaktadır. Hamur borusu kalıpların üzerinde parallel sekilde konumlandırılır ve operasyon esnasında temizlik amacı ile kolay cıkarılıp takılabilecek sekilde tasarlanmıs bir kilit sistemi ile fırın üzerine sabitlenmektedir.
Acil durumlarda fırının hemen durdurulabilmesi icin hamur akıtma istasyonunun üzerinde gerilmis acil-stop teli bulunmaktadır.
Maşa Gergi Sistemi:
Fırının arkasında her iki tarafta ayrı ayrı ayarlanabilen pnömatik silindirler kullanılmaktadır. Fırının ısınması yada soguması esnasında masaların olusturdugu zincir formunun uzunlugunda ölcüsel degisimler olmaktadır. Bu silindirler otomatik olarak masaların gerginligini ayaralamak amacıyla kullanılırlar.
Yaprak Alma Sistemi:
Yıldız seklinde tasarlanmıs ve kalıp pozisyonlarına senkron olarak hareket eden yaprak alma yıldızı, nazikce gofret yapragının kalıptan alınarak boncuk temizleme fırcalarına yönlendirilmesini saglar. Yine bu fırcalar nazikce gofret yapragı üzerine düsmüs artıkları ve yaprakların kenarlarından düsmemis boncukları temizlemeye yararlar.
Boncuk Temizleme Sistemi:
Boncuk temizleme sistemi fırının tüm boyu boyunca tabanında biriken yaprak kırıkları ve dökülen boncukların süpürülmesi amacıyla konulmus zincir gergili bir temizleme sistemidir. Karsılıklı olarak konumlandırılmıs zincirler arasına gerilen barlar ve bunların üzerine monte edilmis yanmaz süpürgeler yardımı ile fırının icinde biriken atıklar süpürülür ve fırının ön tarafında bulunan tekerlekli atık tavasına bosaltılırlar.
Baca Sistemi:
Fırının üzerine baca seklinde konulan, icerlerindeki elle ayarlanabilen kanatlı valfler arasından frekans kontrollü yüksek emis gücüne sahip fanlar yardımı ile yanma esnasında olusan egsoz gazları cekilmektedir. Bu fanlar calıstırılmadıgı zamanlar güvenlik amaclı olarak fırının atesleme sistemleri de devre dısı bırakılmaktadırlar.
Ana Motor: Pisirme süresinin hassas olarak kontrol edilebilmesi icin, frekans kontrollü yüksek tahrik gücüne sahip bir ana motor kullanılmaktadır.
Isı İzolasyonlu Kaplama:
Fırınların yan duvarları kolay acılabilir kapaklar seklinde dizayn edilmis olup, bu kapakların icleri mevcut ısıyı fırının icinde tutacak sekilde özel yanmaz yalıtım malzemeleri ile doldurulmuslardır.
Servis Kapısı: Fırının arkasında kapak seklinde dizay edilmis bir servis kapısı mevcuttur. Bu kapı genel temizlik amacıyla kullanıldıgı gibi,masaların olusturdugu zincir formunun bakımında da kolaylık saglamaktadır.
Not: Firmamız gerekli gördüğü durumlarda önceden haber vermeksizin makinanın teknik özelliklerinde değişiklik yapabilir.
Menşei: Türk Malı